SAM Sixhaven

SAM: Sociaal-Artistiek Museum voor Amsterdam-Noord

“Als ik SAM was… … hoe zou ik er dan uitzien, wat zou ik dan doen, waar, en voor wie?”

SAM Sixhaven is een onderzoeksprogramma waarin participatief een culturele instelling wordt ontwerpen, tussen de Vogelbuurt en de Van der Pekbuurt, voor en door de mensen die misschien wel het meest geraakt worden door de gentrificatie. Zo zoeken we een alternatief voor de ongewilde medeplichtigheid van de kunstsector, en voor de verwaarlozing van de (culturele) infrastructuur in de volkswijken van onze stad. Deze plek noemen we SAM: een Sociaal-Artistiek Museum, of Social Art Museum. De betekenis van het woord ‘museum’ staat daarbij niet vast: het kan ook als een speels terrein van ontmoeting en ontdekking worden begrepen, voorbij een vaststaande fysieke locatie of collectie in de enge zin van het woord.

…van kapperszaak gerund door kinderen, een gebouw in de vorm van een bloem of vuurtoren, met geluidskunst over de spanning tussen humor en geweld, met veel emotie, met sociaal woonexperiment en Arabische taallessen, jeu de boules, en straatverlichting in de vorm van diamanten…

Het onderzoek wordt bezield door inwoners van Amsterdam-Noord, lokale organisaties, kunstinstellingen, makers, het openbaar bestuur, stakeholders en maatschappelijk werkers, samen met de lokale, nationale en internationale vernieuwers in het veld van social art. De verschillende wensen, verlangens, verwachtingen en al dan niet haalbare idealen rondom dit speculatieve en provocatieve voorstel brengen de initiatiefnemers in kaart in een serie van performances, workshops, installaties en interventies.

Volg het project SAM Sixhaven hier

Initiatief SAM: Merel Noorlander en Arthur Kneepkens Artistieke assistentie: Jovana Stulic Ontwerp Mooibouwborden: Yasser Ballemans en de Valkboys; Ilyas, Haytham, Mohamed Nour, Nassim en Numan. Workshops: Yasser Ballemans, Rashid Novaire, Marianne Wiesenekker-Groen, Yamina El Kouazi, Rachida Zemmouri, Arthur Kneepkens  Ontwerp posters: Merel Noorlander. Co-producenten: de Theaterstraat, TAAK en Over het IJ Festival. In samenwerking met de initiatieven van Buurthaven (Placemakers) Mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Mondriaan Fonds.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s